OĞUZ – KIPÇAK DESTAN KARŞILAŞTIRMASI
ER TÖŞTÜK VE DEDE KORKUT DESTANLARI
—————————–
Yazımıza sonuç bölümünden başlamayı uygun buldum . ( İdris Kulaçoğlu )
Sonuç ;
———
Manas, Dede Korkut, Er Töştük gibi Türk boyları arasında çok yaygın destanlardaki olumlu veya olumsuz tiplere ,destanlarda kullanılan dil , özgü anlatış – deyiş ile biçimsel yapılara baktığımızda Türklerin tarihi çok eskilere dayanan ortak bir destancılık geleneği olduğu hemen göze çarpmaktadır.
—
Tarihi tabakalara göre yeni olaylarla ve tiplerle zenginleşen, farklılaşan bu geleneğin doğru olarak saptanabilmesi , Türk kültürünün iyi anlaşılması ile mümkündür.
—
Bu amaçla ve Türk kültür dairesinden hareketle, Türk dünyası destan metinlerinin çok iyi okunması, anlaşılması ve bu metinler arasında çeşitli yönden karşılaştırmalar yapılması en önemli sorun olarak karşımızda durmaktadır.
———
Türk boyları, İslam dini ile tanışmadan ve batıya doğru göçmeden evvel hayatın bütün sahalarında benzerlikler arz ederken; İslam’ın kabulü ile Türk boyları arasında yaşam biçimi, yaşamı algılama ve anlamlandırma bakımından farklılaşmalar ortaya çıkmaya başlamıştır.
—
Bu farklılaşma, edebi geleneklere, dil, kültür gibi öğelere de etki etmiştir.
İslam dinini kabul eden ve batıya göç eden Oğuz boyları, mensubu oldukları yeni dinin kurallarına göre yaşamaya, geldikleri yeni yerlere uyum sağlamaya başlamışlardır. İslam dini ile birlikte ideal insan tipi alp, yerini alperen tipine bırakmış;
yeni coğrafyada Müslüman – Kafir / inanan – inanmayan çekişmesi , edebi metinlerin, özellikle de destanların temel öğretisini oluşturan düşünceler bütünü / düşün yapısı haline gelmiştir.
Böyle olmakla birlikte eski destancılık geleneği de tamamen silinmemiş, yeni din ve coğrafya ile üstü boyanan eski gelenekler esas omurgasını daima / sürekli korumuştur.
Bu çalışmada Kırgızların Er Töştük ve Oğuzların Dede Korkut Destanları üzerinden eski Oğuz – Kıpçak ortak destancılık geleneği ortaya konulacak, bu geleneğe ait unsurlar saptanmaya çalışılacaktır.
———–
GİRİŞ
———–
Türk boyları her ne kadar din ve coğrafya değiştirmiş, yeni kültür ve medeniyetlerle tanışmış olsalar da hiçbir zaman kültürel özlerini kaybetmemişler, bu öz etrafına yeni kozalar ve şekiller örmüşlerdir.
—
Bilim adamlarına ve özellikle de kültür ve edebiyat araştırmacılarına düşen görevlerden biri, Türk kültürünün özü üzerindeki sonradan örülmüş koza ve şekilleri saptayarak , bu özün ne olduğunu, yeni koza ve şekillerin bu öz üzerine neden ve nasıl örüldüğü üzerinde durmaktadır.
—
Böylece Türk kültürünün geçirdiği aşamalar saptandıkça , bu aşamaların şekil alış nedenleri açıklığa kavuşturacaktır.
Bu açılardan destanlar, var olduğu toplumun değerler sistemini en iyi yansıtan eserler olarak hem o eski özü, hem de o öz üzerine bina edilen yeni şekilleri ve anlamları görme açısından en iyi verilerin elde edileceği edebi türlerdir. Dede Korkut ve Manas gibi Türk dünyasının en geniş sahasında yaşayan iki destancılık geleneğinin kahramanların macerası, kompozisyon yapısı, motif ve olay örgüsü bakımından birçok benzerlik taşıdığı görülmektedir.
—
Örnek olarak ;
Hem Dede Korkut’ta hem de Manas’ta çocuksuzluk ve çocuk sahibi olma aynı şekilde el alınır.
Hem Manas’ta hem de Dede Korkut’ta benzer cümlelerin olduğu görülür.
Dede Korkut’ta Dedem Korkut, Manas’ta Bakay aynı işlevi yerine getirir.
Bu durum Er Töştük ve Deli Dumrul destanları için de böyledir.
Deli Dumrul’un macerası, yeni dinin temel öğretisini oluşturan düşünceler bütünü / düşün yapı ve unsurları ile süslenirken;
Er Töştük, Şamanist evren ve Tanrı anlayışı ile aynı maceraları yaşar.
—
Kırgız Destancılık Geleneğinde Dede Korkut Türk Dünyası destancılık geleneğini en çok etkileyen destanlardan bir Dede Korkut’tur.
—
Oğuznamecilik geleneği içinde önemli bir yer oluşturan Dede Korkut destanları, içeriği gereği Türklerin mitolojik döneminden yakın çağına kadar olayları içine alarak genişlemiş ,Oğuz boylarının geçirdiği tarihi dönemlerin her birinden etkilenerek yapısına aldığı olay , motif ve kişiliklerle zenginleşmiştir.
—
Diğer Türk destanları gibi Dede Korkut destanlarını da üç tarihi tabakaya ayırmak mümkündür.
1 – MİTOLOJİK TABAKA diyebileceğimiz ilk tabakada Türklerin mitolojik sisteminin varlığı göze çarpmaktadır.
2 – İkinci tabaka , Müslüman Oğuz boyları ile Kök Teñgri dinini devam ettiren ve çoğunlukla Kıpçaklar olduğunu öndeyişi Türk boyları arasındaki uğraşlara dayanmaktadır.
3 – Son tabaka ise, Oğuzlar Anadolu’ya geldikten sonra destana eklenen tabakadır.
Bu tabakada Oğuz boyları ile Anadolu’nun daha çok kuzeyinde ve kuzeydoğusunda yaşayan İslam dışı gruplar arasındaki çatışmalar yer almaktadır.
—
Dede Korkut destanları ile Kırgız destanları arasındaki benzerliklerin daha çok mitolojik ve orta dönemle ilgili olduğu göze çarpmaktadır. Mitolojik dönemle ilgili ortaklıkların daha çok benzer inanç ve yaşam birliği ile ilgili olduğu, orta dönemde ise Oğuz – Kıpçak ilişkilerinin ortak destancılık geleneğine alt yapı hazırladığı düşünülebilir.
Oğuz boyları için Dede Korkut destanları ne anlam ifade ediyorsa , Kırgızlar için de Manas Destanı aynı anlamı taşımaktadır. Dede Korkut ile Manas bu açıdan farklı Türk boyları için aynı işleve sahip ve ortak anlatı geleneklerimizi bulabileceğimiz ender örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır.
—
Bu bağlamda Dede Korku ile Manas arasında birçok bakımdan benzerlikler olduğu göze çarpmaktadır. Bu benzerliklerden ilki destanın daha giriş bölümünde kendini göstermektedir;
—
Hem Dede Korkut hem de Manas Destanı soy ağacı ile başlamaktadır.
Kabilecilik sisteminin güçlü olduğu Kırgızlar arasında destana soy geçmişimiz ile başlamak katı geleneksel uygulama olarak göze çarparken Dede Korkut’ta bu geleneğinin kırıntılarının kaldığı görülmektedir.
—
Manas Destanı’nın ister düz yazı isterse şiirsel olsun tüm değişgenlikte , destancılar Hz. Nuh’tan başlayarak Manas’ın atalarını saymakta, bu atalar arasında Oğuznamecilik geleneğine de açık olarak anılan Kara Han ve Oğuz Kağan isimleri de geçmektedir.
—
Dede Korkut’ta ise Oğuz beylerinden Bayındır Han ile Dede Korkut’un bağlı olduğu boy anılarak soy geçmişimiz kısa bir şekilde tamamlanmaktadır.
—
( Destanın ön söz bölümünde Dede Korkut ve Oğuz boyları ile ilgili
“ Resul Aleyhisselam zamanına yakın Bayat boyundan Korkut Ata dirler bir er kopdı. Oğuzun ol kişi tamam biliçisi idi. Ne dirse olur idi. Gayıbdan dürlü haber söyler idi.
Hak Teala anın köñlüne ilham ider idi. Korkut Ata ayttı:
Ahır zamanda hanlık girü Kayı’ya dege, kimesne ellerinden almaya, ahır zaman olup kıyamat kopınça. Bu didigi Osman neslidür, işde sürilüp gide yorur. Ve dahı niçe buña beñzer söz söyledi . ”
şeklindeki cümleler geçmektedir. / Nurullah Ergin, 1997: 73 )
————-
Dede Korkut destanları , Oğuznâmecilik geleneğinin içinde anılan ve bu geleneğinin en büyük parçasını oluşturan anlatılardır.
————-
Bu bakımından Oğuz boylarının etkinliklerine dayalı bu destan, Oğuz Kağan’ın etrafındaki anlatıların zamanla farklılık kazanmasından oluşmuştur.
Bu bakımından Manas Destanı’nda da en çok ismi geçen Türk büyüklerinden biri olarak Oğuz Kağan anılmaktadır.
—
Kırgız soy ağacı geleneğinde de merkezi kahraman olarak yer alan Oğuz Kağan, Manas Destanı’nda ve Kırgız soy ağacımızda veli – ermiş bir tip olarak ele alınmakta, Manas ise onun torunlarından biri olarak dile getirilmektedir.
—
Dede Korkut ile Manas Destanı arasında bir başka ortaklığın Dirse Han Oğlu Boğaç Han Boyu’nda olduğu görülmektedir.
—
Çocuksuzluk motifi olarak adlandırılan bu motifte Dirse Han ile Cakıp Han aynı hareketlerin etkisinde kaldıkları gibi kendileri de aynı şekilde davranış özellikleri göstermektedir.
—
Dede Korkut’ta Dirse Han, bir gün Bayındır Han’ın şölenine katılır. Dirse Han’ı Oğuz beyleri karşılar, onu kara bir çadıra oturturlar, altına kara keçe koyarlar, önüne kara koyun yahnisinden – yemeğinden getirirler. Bu duruma çok üzülen Dirse Han kırk yoldaşını yanına alarak oradan ayrılır ve evine gelerek eşine kızar – öfkelenir. Dirse Han’ın kızgınlığını gören eşi ona;
—
“ Sen hiç fakir doyurdun mu, çıplak giydirdin mi, dervişlere adak verdin mi? ”
—
diyerek ona yapması gerekenleri hatırlatır. Manas Destanı’nda Cakıp, han olmanın ve çocuksuzluğun verdiği acı ile ağlayarak evine dönerken Meñdibay adlı bir çocukla karşılaşır. Çocuk ona neden ağladığını sorduğunda bu soru onu daha da öfkelendirir ve eşi Çıyırdı’ya gelerek ona öfkesini gösterir.
—
Destanda Cakıp Han ise eşi Çıyırdı’ya:
—
‘’ Akılsız, nasıl bir kadınsın
Vicdansız nasıl bir kâfirsin
Sabah akşam evde olduğumda
Sen hep evde boş boş yatıyorsun
Okşayıp seveceğin bir oğlun yok
Eğlendirip neşelendirecek kimse yok ” diyerek yakınır.
(Türkmen, Uraimova, 2007: 29).
—-
Radloff varyantında ise Cakıp Han:
—-
‘’ Şu Çıyırdı’yı alalı
Ben koklayıp bala öpmedim
Bu Çıyırdı dağılan saçlarını taramıyor
Hüdaya tövbe edip hiç bana bakmıyor Belini sağlam bağlamadı
Bu Çıyırdı erkek bala / çocuk doğurmadı ”
diyerek aynı şekilde eşinden şikâyetlerini dile getirir.
(Yıldız, 1995: 537)
—-
Dede Korkut ile Manas arasındaki bir başka benzerlik savaş, doğum, ölüm, evlenme gibi boyların bir araya geldiği ve kalabalıkların oluştuğu olaylarda beylerin isimlerinin tek tek anılması ve her birinin kendine has sıfatlarının kullanılmasıdır.
Bu anlamda Dede Korkut’ta Bayındır Han, 24 Oğuz beyini yanına çağırır ve beyleri şöyle nitelendirir :
—
“ Evvel Demür Kapu Dervendi’nde big olan, kargı sünü uçında er bögürden, garıma yetdüginde kimsin deyü sormayan Kıyan Selçük oglı Deli Tundar senün ile bile varsun didi.
Aygır gözler suyundan at yüzdüren, elli yedi kalanın kilidin alan Eylik Koca oglı Dülek Evren bile varsun didi. Koşa burcdan kayın oku eglenmeyen Yağrınçı oğlı İlalmış senün ile bile varsun didi.
Üç kere yağı görmese kan ağlayan Toğsun oğlı Rüstem bile varsun. Yirün bir uçundan bir uçına yetem diyen Soğan Saru bile varsun. Saymağ ile Oğuz erenleri dükense olmaz, Bayındır Han yigirmi dört bahadır sancak bigini Yigenege yoldaşlıga koşdı . ‘’
(Ergin, 1997: 201).
Bu durum Manas Destanı’nda ise şu şekilde verilir:
————
Badışa eken Cakıp dep,
Koşomatın aytışıp,
Kıtaydan kırk miñ kol keldi.
Kıl cıloolu Oyrotton
Tuuşan törö zor keldi.
Kalmaktan kança kol keldi.
Kazak, Kırgız mol keldi.
Türktön tümön kol keldi.
Düynösü basıp mol keldi.
Padişahmış Cakıp diye,
Yalakalıklarını yaparak
Çin’den kırk bin asker geldi.
Kıl yularlı Oyrat’tan
Beyleri Tuuşan bey geldi.
Kalmuk’tan nice asker geldi.
Kazak, Kırgız bol geldi.
Türk’ten on binlerce asker geldi.
Dünyayı kaplayarak çok geldi.
(Musayev, v.d., I. Tom, 1995:158; Türkmen, Uraimova, 2007: 129)
—
Dede Korkut ile Manas arasında kutsal ağaç motifi bakımından da benzerlik olduğu göze çarpmaktadır.
—
Naciye Yıldız, “ Dede Korkut Hikayelerinde ve Manas Destanı’nda Ağaç ” başlıklı köşe yazısında bu benzerlikten konu eder ve konuya ait saptamalarını sıralar.
(Yıldız, 1998: 47-50)
—
Manas’ın devamı sayılan Semetey Destanı’nda Semetey’in annesi Kanıkey Oğlu Semetey’e üzülüp ağladığında onunla birlikte ağaçlar ve taşlar da ağlar.
(Arvas, 2009: 505)
—
Tepegöz (Calgız Közdüü Döö) hikâyesine Manas Destanı’nda rastlanmaktadır. Destanda Calgız közdüü döölör (tepegöz) Manas’ın düşmanlarına yardım eden varlıklar olarak anılmaktadır .
Destana göre Calgız Közdüü Döö Madıkan, Kıtay sınırında yaşamaktadır. Onu yenip öldürmek olası değildir. Sırgak mızrak ile öldürmek istese de mızrak batmaz. Sırgak devi öldüremese de başındaki sihirli zırhı düşürmeyi başarır. Bu sırada Almambet kılıç ile başını keser.
(Suvanbekov, 1974: 64)
—
Sayakbay Karalayev değişgenliğinde ise Madıkan, Manas ile teke tek meydana çıkar. Manas, Madıkan’ı bir türlü öldüremez, ancak onu bindiği Kök Buka’dan düşürdükten sonra Bakay onun başını keser.
(Manas Entsiklopediya, I. Tom, 1995: 386)
—
Almambet ile babası arasında geçen vakalar, Dede Korkut destanlarının da oluştuğu gibi Oğuz Kağan Destanı’na kadar götürülebilecek tarihi derinliğe sahiptir.
Oğuz Kağan Destanı’nın İslam sonrası değişgenliğinde , Oğuz Kağan İslam olarak dünyaya gelir ve annesine de İslam olması gerektiğini söyleyerek yoksa kendisini emmeyeceğini söyler .
( Bahaeddin Ögel, 1995: 10)
—
Oğluna duyduğu sevgi ile Oğuz’un annesioğlunun bu önerisini kabul eder. Fakat hem anne hem de oğlu uzun yıllar İslam olduklarını Han’ dan (Kara Han) gizlerler.
—
( Almambet hikâyesine benzer olay Reşideddin’in Oğuz Kağan Destanı’nda da geçer.
Destana göre Oğuz Kağan doğduktan sonra üç gün geçmesine karşın annesini emmez.
Annesi bu duruma çok üzülür ve oğlu için kaygılanır. Bir gece rüyasında oğlunun kendisine bir şeyler söylediğini görür. Rüyasına oğlu annesine
“eğer sütünü emmemi istersen Tanrı’nın varlığını açıkça söyle ” demektedir. Kadın bu rüyayı üç gece görür. Toplumu İslam dininde olmadığı için sorununu kocasına da anlatamaz. Kocasından gizli olarak Tanrı’ya iman eder. Oğuz, o anda anasının göğsüne yapışıp emmeye başlar.
—
Çocuk bir yıl sonra dile gelerek kendi kendine “ OGUR ” ismini verir. Babası Kara Han Oğuz evlenme çağına gelince onu ilk önce kardeşi Küz Han’ın kızıyla, sonra da Kür Han’ın kızıyla evlendirir.
Oğuz bu kızlarlaTanrı’nın varlığını ve birliğini kabul etmedikleri için sevgilisine kavuşmaz .
Oğuz, en küçük amcası Or Han’ın kızını dinine çağırır. Bu kız onun dinini kabul eder ve evlenirler. Fakat önceki iki hanımı, Oğuz’u babalarına yakınırlar . Babası Kara Han, kurultayı toplayarak Oğuz’u öldürmeye karar verir. Küçük hanımı bu kararı bir başka kişi aracılığıyla Oğuz’a duyurur. Oğuz Han, bir avdan döndükten sonra babasını ve amcalarını kendisine karşı akına geçmiş olarak bulur. Onlarla savaşır ve onları yener. Tahta oturur .)
(Togan, 1982: 17-19)
—
Bu olay , Ebul – Gazi Bahadır Han’ın Şecere -i Terekeme / Türk’lerin soy ağacı adlı eserinden benzer şekilde anlatılır .
(Ergin, 1974: 25-29)
—
Kırgızlar arasında Kara Han’ın putperest, Oğuz Kağan’ın ise Kırgızların atası ve evliya / ermiş olarak anlatılması ve kabul edilmesi .
(Cusupov, İmanaliyev, 2004: 294-295)
Oğuznamecilik geleneğinin Kırgızlar arasındaki etkilerini görmek bakımından dikkate değer bilgiler sunmaktadır
(bk. Çeribaş, 2012: 61-78)
—
Manas Destanı’nın Almambet değişik atağında , Almambet annesi ile İslam-ı kabul etmiş destansı kahraman olarak anılmaktadır .
İslam olmayan babası Esenkan’ın zulmünden korkan annesi, Almambet’i başına bir sıkıntı – zorluk gelmesin diye Manas’a, dolayısıyla Kırgız’ların arasına gönderir.
Kırgız’lar arasında ün – nam bulan Almambet, Manas’ın yakın arkadaşı olarak İslam dinin yayılması ve Müslümanların Kıtay ve Kalmuklara karşı uğraşlarında onlara destek olur.
(Manas Entsiklopediya, I. Tom, 1995: 80-83)
—
Söz konusu vaka bağlamında destanın Abdılda Döölöt Uulu değişgeninde ; Almambet’in İslam olduktan sonra önce Kökçö’ye ardından da onun yardımıyla Manas’a gelişi anlatılır.
(Aliyev, Kulmatov, 1995: 5’ten Çeribaş, 2012: 189)
—
Manas Destanı’nda Oğuz Kağan Destanı’nda önemli bir yer eden
“ Gök Yeleli Kurt ” motifine de raslarız .
Oğuz Kağan Destanı’nda Oğuz’un önüne düşen, yürüse takip edilen, durduğunda durulan kutsal kurt motifi, Manas Destanı’nda, Manas’ın kahramanlık maceralarına başlamadığı dönemlerde karşımıza çıkar.
Koyunlarını kurda kaptıran Manas, kurdun ardından kararlı bir şekilde gider, onu takip eder. Bir mağaraya gelen kurt, kırklardan biri olarak insan donuna girer. Manas’a kim olduklarını söyleyen kırklar, ona başı sıkıştığında yardım edeceklerine dair söz verirler
(Musayev, v.d., I. Tom, 1995: 177-188; Türkmen, Uraimova, 2007: 163, 165, 167; Arvas, 2009: 502).
—
Dede Korkut ile Manas Destanı arasındaki en yakın ilişkiyi Matisak Akbay Uulu değişgeninde de görmekteyiz.
Akbay değişgeni , bir taraftan Oğuz Kağan Destanı diğer taraftan Dede Korkut’taki Dirse Han Oğlu Boğaç Han Boyu ile paralellikler gösterir. Akbay Uulu’ndan alınan destan Cakıp Han’ın zengin fakat çocuksuzluktan kaynaklanan üzüntü ve sıkıntısının detaylı anlatımı ile başlamaktadır.
Değişgene göre bir gün Kalmuk Hanı Coloytoy verir ve Cakıp’ı da toyuna davet eder. Toyda çocuksuz olanlar aşağılanır . Bu duruma Cakıp çok üzülür. Cakıp ve Çıyırdı çocuk sahibi olmak için çeşitli çarelere başvururlar, mezarlıklara giderler, adak adarlar.
—
( Dirse Han Oğlu Boğaç Han hikâyesinde Kam Gan Oğlu Han Bayındır, yılda bir kez toy verip Oğuz beylerini konuk eder.
Yine toy verip attan aygır, deveden buğra, koyundan koç kırdırır.
Bir yere ak otağ, bir yere kızıl otağ, bir yere de kara otağ kurdurur.
Kimin oğlu kızı yoksa kara otağa oturtun, önüne kara koyun yahnisinden getirin, yerse yesin, yemezse kalksın gitsin diye buyruk verir.
—
Toya, Dirse Han da yoldaşları ile katılırlar. Dirse Han’ı kara otağa oturturlar, altına kara keçe verirler, önüne kara koyun yahnisinden koyarlar.
Arkasından da Bayındır Han’dan buyruk böyledir, derler.
Bu duruma çok üzülen Dirse Han, Bayındır Han benim ne eksikliğimi gördü, kılıcımdan mı gördü, soframdan mı gördü de benden alçak kişilere ak otağa, kızıl otağa oturttu, diye sorar.
—
Bayındır Han’ın elçileri Dirse Han’a bu durum, çocuksuzluktandır şeklinde cevap verirler.
—
Kendisine yapılan davranışa çok öfkelenen Dirse Han evine gelir ve hanıma durumu anlattıktan sonra, neden çocuk sahibi olamadıklarını sorar.
Dirse Han’ın öfkesine karşılık eşi ;
—
“ yerinden kalk, ala çadırını yeryüzüne dik, attan aygır, deveden buğra, koyundan koç kırdır, aç görsen doyur, yalınçak görsen donat, borçluyu borcundan kurtar, depe gibi et yığdır, göl gibi kımız sağdır, ulu toy eyle, dilek dile, ola ki bir ağzı dualının alkışı ile Tanrı bize bir çocuk vere” der. )
(Ergin, 1997: 77-81)
—-
Bir süre sonra Çıyırdı bir düş görür. Düşünde bir kızıl bir de ak elma yer. Ancak destanda elmaların kim tarafından verildiğinden konu açılmaz.
Çıyırdı elmaları yedikten sonra hamile kalır.
Destanda Çıyırdı bir kız bir de erkek çocuk doğurur.
Destanda Manas, birtakım mistik işaretlerle doğar. Doğduktan üç gün sonra ağaçtan ok yapıp ok atar. O, ok geçmez, kılıç kesmez bir şekilde doğar. Kendisine hemen bir ad verilmesini ister.
Kalabalıktan kimse ona ad veremez. Bu sırada Boz Atlı Hızır ortaya çıkıp
“ Bunun adı Caş Manas, Kalabalık Nogay’a baş Manas, kardeşi Karlıgaç ” diye ad verir ve gözden kaybolur .
(Aliyev, Kulmatov, 1995: 75-77; Manas Entsiklopediya, II. Tom, 1995: 97, 98’den Çeribaş, 2012: 190, 191)
—
Dede Korkut destanları ile Manas’ın devamı sayılan Semetey ve Seytek destanları arasında da benzerlikler görülmektedir. Dede Korkut’ta Deli Dumrul Boyu’nda, Azrail güvercin donuna girerek Deli Dumrul’un elinden kurtulmuş gibi yapar. Semetey ve Seytek destanlarında da Ayçürök kuğu donuna girerek kaybolur .
(Arvas, 2009: 501)
—
Alp uykusu da denilen bunun dışında “ küçük ölüm/ulu uyku/uzun uyku ” olarak da adlandırılan motife hem Dede Korkut hem de Manas Destanı’nda rastlanmaktadır.
Şamanların şamanlığa geçiş sürecinde bir ormanda, ata mezarlarında, ıssız bir yerde uykuya dalmalarıyla açıklanan bu motif (Günay, 1993: 46), Türk destanlarında görülen ölüp dirilme motifinin yumuşamış halidir.
Bu motifi Dede Korkut ve Manas Destanı dışında Alıp Manaş (Ergun, 1998: 143), Yusuf Beg- Ahmet Beg (Özkan, 1987: 125), Köroğlu (Aça, 1998: 327) destanlarında da görülür.
—
Manas Destanı’nda Manas, Akkolpok’u giymediği zaman uykusunda düşman silahları ona etki etmektedir.
—
Sagımbay Orozbakov değişgeninde ;
Tal-Çoku’da uyuyup kalan Manas’ı uyandıramayan Çubak, Manas’ın Akkolpok’unu mızrağı ile deldikten sonra onu ancak uyandırır.
Seytek Destanı’nda Celmoguz oğlu Sarıbay bir uyuduğunda yedi günden az uyumaz.
Manas Destanı’nda Uşun Koca oğlu Segrek, kardeşi Egrek’i kurtarmak için yola çıkar, yolda düşmanlar rastlar, onlarla üç gün savaştıktan sonra ulu uykuya dalar.
(Ergin, 1997: 229)
—
Salur Kazan’ın tutsak olduğu boyda Salur Kazan, şahinle ava çıkar. Şahinin ardından dağ, tepe demeden dolaşır, Toman’ın kalesine yaklaştığında orada uykuya dalar.
(Ergin, 1997: 234)
—
Oğuz beylerine haber verir.
Dede Korkut ile Oğuz beyleri aslan yatağına gelirler.
Oğlanı yakalarlar, Aruz onu alıp evine gelir. Oğlan tekrar aslan yatağına kaçar. Bunun üzerine Dede Korkut ;
—
“oğlum sen insanoğlusun, hayvan ile dost olma, gel ata bin, yiğitler ile arkadaş ol ” der, ona BASAT adını verir.
—
Oğuz bir gün yaylaya göçer. Aruz kocanın Koñur Koca Saru Çaban adlı bir çobanı vardır. Çoban Uzun Bıñar adlı bir yere gelir. Bu pınara periler konarmış. Çoban, koyunun ürktüğünü görünce pınara varır, pınarda peri kızlarını görür. Kepeneğini atarak kızlardan birini yakalar. Onunla çiftleşir.
Koyunlar kaçınca Çoban kızı bırakıp koyunun ardına düşer. Peri kızı Çoban’a gelerek ;
—
“ Çoban yıl tamam olunca benden emanetin olacak, gel al, amma Oğuz’un başına sorumluluk getirdin” der.
—
Çobanın içine korku düşer, benzi sararır. Zamanı gelince Oğuz yaylaya göçer, Çoban bu pınara gelir. Koyunlar ürker, Çoban ileri varır. Bakar ki bir yığınak var. Peri kızı gelir, koruyumunu al, amma Oğuz’un başına sorumluluk – zorluk getirdin, diyerek kaybolur.
Çoban yığınağı sapan taşına tutar. Yığınak vurdukça büyür, vurdukça büyür. Çobanı seyreden Oğuz beyleri de yığınağa vurmaya başlar. Vurdukça yığınak büyür ve en sonunda yarılır.
İçinden tek gözlü bir oğlan çıkar. Oğuz beylerinden Aruz Koca bu oğlanı alıp evine getirir. Oğlan büyümeye başlayınca kiminin burnunu, kiminin kulağını yemeye başlar.
Aruz Koca en sonunda bu oğlanın yaptıklarına dayanamaz evden kovar. Tepegöz’ün peri anası gelerek Tepegöz’e bir yüzük verir.
—
Tenine ok batmasın, kılıç kesmesin, der.
—
Tepegöz Oğuz yurdundan ayrılarak bir dağı mesken tutar, yol keser, adam alır, harami – haydut olur. Kimi gördüyse yakalar, yer hale gelir.
Oğuz’dan da adam yemeye başlar. Bunun üzerine Dede Korkut’u Tepegöz’e gönderirler. Dede Kokut ile Tepegöz, günde iki kişi ve beş yüz koyun vermek şartıyla anlaşırlar.
Tepegöz’e Yünlü Koca ile Yapağulu Koca da hizmetçi olarak verilir.
—
Oğuz beyleri içinde KAPAK KAN denilen bir beyin iki oğlu vardır. Bu oğlanlardan ilkini Tepegöz’e verirler. Sıra yine aynı beye gelince anası oğlunu vermemek için haykırmaya başlar.
Bu sırada Basat da savaştan gelmiştir. Bu kadıncağız Basat’a varıp getirdiği esirlerden alıp oğlunun yerine Tepegöz’e vermek istediğini söyledikten sonra Oğuz’un başına gelenleri bütün detayları ile Basat’a anlatır.
Basat bunun üzerine Tepegöz’ü öldürmeye karar verir. Oğuz beyleri buna karşı çıksa da Basat’ı vazgeçiremezler.
Basat Tepegöz’ün yaşadığı Salahana Kayası’na gelir. Tepegöz’e ok atar ok geçmez.
Tepegöz, Basat’ı görünce Oğuz’dan bize ruha kuzu gelmiş diye sevinir ve Basat’ı yakalayarak çizmesinin koçuna koyar.
Basat hançeri ile konçu yararak kaçar. Yünlü Koca ile Yapağulu Koca’ya Tepegöz’ü nasıl öldürebileceğini sorar. Onlar da ;
—
“et sadece gözünde vardır, başka yerinden et yoktur, oradan öldürmek gerek” derler.
—
Bunun üzerine Basat, mızrağını ateşte ısıtır. Muhammed’e salâvat
getirerek mızrağı Tepegöz’ün gözüne saplar. Tepegöz öyle bir haykırır ki dağ taş yankılanır. Tepegöz’ü bu şekilde öldüren Basat, Yünlü Koca ile Yapağulu Koca’yı Oğuz’a müjdeci olarak gönderir. Oğuz beyleri Salahana Kayası’na gelirler. Dede Korkut gelir, şadlık çalar, gazi erenler başına ne geldiğini anlatır.
(Ergin, 1997: 206-215)
—————————
Er Töştük Destanı’nın
Olay Örgüsü
—————————
Eleman Han’ın sekiz oğlu vardır.
Eleman Han, ihtiyarlamış halinde Tanrı’ya yalvarır ve dokuzuncusunu ister. Rüyasında doksan yaşındaki Hızır gelir ve Eleman Han’a bir çocuğu olacağını , adını TÖŞTÜK koyması gerektiği müjdesini verir ve kaybolur.
—
Bu çocuğa törenle ER TÖŞTÜK adı verilir.
Bir gün Er Töştük’e bir koca karı gelip kardeşlerinin kaybolduğu haberini verir, onları bulması gerektiğini söyler.
Er Töştük Şıta Bulak, Taş – Bulak adlı yere gelir. Bu pınarları peri kızları ev – yurt tutmuştur.
Kızların arasından Aysalkın adlı peri Töştük’ün bahadır bir yiğit olduğunu bilir ve ona âşık olur.
Er Töştük de Aysalkın’a âşık olur. Âşıklar arasında kavuşurlar .
Peri kızı Er Töştük’e altın bir yüzük hediye eder. Aysalkın, Er Töştük’e Bokmurun adlı bir oğlu olacağını, onu Kökötöy’e vereceğini söyler ve peri dilince dua ederek kaybolur.
Bir yıl sonra peri kızı çocuğu doğurur ve oğlunu Kökötöy’e verir.
Peri kızıyla birlikte olduktan sonra alp uykusuna yatan Er Töştük, uykudan uyandıktan sonra kendisine Sargıl adlı atı seçerek alır. Eleman’ın Alañbay adlı komşusu Töştük’ün gelişine toy verip Eleman’ın oğulları için sünnet töreni yapar.
—
Er Töştük, babası Eleman’a dokuz oğluna hanım al diyerek baskı yapmaya başlar. Eleman oğullarına hanım aramak için yola çıkar. Sarıbay adlı beyin dokuz kızını görür, onları beğenerek kızların babası Sarıbay ile dünür olmak için sözleşir.
Er Töştük, Sarıbay’ın en küçük kızı Kenceke ile nişanlanır. Bunun üzerine peri kızı Aysalkın, Er Töştük için ;
—
“ yeryüzünden ayrılıp yer altına düşsün, yer altında horlansın”, Kenceke için de “sen de arka saçını örmeden kal, yiğidini altı yıl bekleyip kal” diyerek beddua eder.
—
Töştük’ün babası Eleman bir gün bütün hayvanlarını otlakta otlatırken Celmoguz’a raslar.
———————————————
Ortak özellikleri Bakımından
Dede Korkut ve Er Töştük Destanları
———————————————-
Er Töştük Destanı’nın birçok değişgeni olmasına karşın elimizdeki yayında Sayakbay Karalayev, Kalça Surançiyev, Köçpösbay, Mırzaalı Düyşembiyev, Cuma Camgırçı Uulu değişgenleri bulunmaktadır.
Er Töştük Destanı, Kırgızların ünlü destanı Manas’ın halkası içinde değerlendirilebilecek destanlardandır
Manas Destanı’nda Manas ile Töştük arkadaştırlar, ortak bazı karakterler hem Manas’ta hem de Töştük’te belirir.
Ancak Manas, Töştük’ün kahraman olduğu destanda hiçbir zaman görülmez. Dede Korkut Destanları ile Er Töştük Destanı arasındaki ortaklıktan ilk konu eden Türk âlim Abdülkadir İnan’dır. İnan ;
—
“ Kitab-ı Dede Korkut Hakkında ” başlıklı çalışmasında “Er Töştük hikâyesinde Eleman’ın nehirde gördüğü akciğerden Calmaguz (Dev, canavar, Tepegöz) çıktığını tasvir eden bölüm, Tepegöz’ün doğumu olayı ile benzerdir ” demektedir.
( Abdülkadir İnan, I. C. 1998: 171-172)
—
Dede Korkut ile Er Töştük Destanı arasındaki saptadığımız ilk benzerliğin türün adını belirleyen sıfat veya isimlerde ortaya çıktığı görülmektedir.
—————————————
Er Töştük Destanı’nda Er Töştük
şu şekilde nitelendirilir :
—————————————
Tokuz uuldun kencesi,
Elemandın erkesi,
Nayzakerdin ıktuusu
Al kezektegi alptardın
Akıl tapkıç mıktısı
Atalgan alptın sırttanı
Elemandın balbanı.
Dokuz kardeşin en küçüğü,
Eleman’ın şımarığı,
Silahlanmış olanların en naziği,
O zamandaki yiğitlerin
Akıl yönünden en iyisi,
Ad almış kahramanların en cesuru,
Elaman’ın pehlivanı.
(Akmataliyev, v.d., 1996 )
—
Dede Korkut’ta Salur Kazan’ın Evinin Yağmalandığı Boy’da Bamsı Beyrek şöyle nitelendirilir :
———-
Parasaruñ Bayburd kalesinden parlayıp uçan, apalaca gerdeğine karşu gelen, yidi kızıñ umudı ,kalın Oğuz imrençesi, Kazan bigün ınağı, boz aygırlı Beyrek çapar yetti. Çal kılıcıñ agam Kazan yetdüm didi. Bunuñ ardınça Han’ım görelim kimler yetti: Çaya baksa çalımlu, çal -kara kuş erdemlü kuşaklu, kulağı altun küpelü, kalın Oğuz biglerini bir bir atından yıkıçı Kazılık Koca Oğlı Big Yigenek çapar yetti.
(Ergin, 1997: 113)
—
Er Töştük Destanı’nın “ Töştük Perinin Kızı Aysalkınga Colukkanı (Töştük’ün Perinin Kızı Aysalkın’a Rastlaması) ” atak olayında Er Töştük ile tanışan peri kızı Aysalkın, kendini eş olarak alması için Töştük’e yalvarır ve İslam dinine inandığını söyler.
Olay destanda şöyle nakledilir:
—————————————
Urgaaçının uzu elem,
Berizattın kızı elem!
Islam dinde ıymanım,
Iras, calgız kudayım,
Sırttan Töştük baatırım,
Seni surap turamın,
Tögöröktün tört burçun,
Tört aylana çalgamın.
Kadınların en mahiri idim,
Perizat’ın kızı idim,
İslam dinde imanım,
Gerçek, Tek Allah’ım,
Sırtlan Töştük bahadırım,
Seni arayıp dururum,
Dünyanın dört köşesini
Dört dönüp aradım.
(Akmataliyev, v.d., 1996:38 )
—-
Oğuz Kağan Destanı’nda da Oğuz, babası tarafından önce Küz Han adlı amcasının, ardından Kür Han adlı amcasının kızıyla evlenir fakat bu kızlarla karı -koca olmaz. Bunları Allah’a inanmaya davet eder. Kızlar Oğuz’un bu önerisini kabul etmezler.
En küçük amcası Or Han’ın kızı Oğuz’un önerisini kabul eder. Oğuz bu kızı çok sever ve eş olarak onu kabul eder .
—
Er Töştük ile Dede Korkut destanları arasındaki bir diğer benzerlik peri kızı Aysalkın’ın parmağındaki yüzüğü Er Töştük’e vermesidir.
—
Destanda peri kızı Aysalkın, Er Töştük’e yüzüğü “ hediye olarak verdiğini, bu yüzük sayesinde yurduna esen varacağını, dokuz kızın en küçüğü Kenceke’yi kendine eş olarak seçmesini, sabah erken saatlerinde buluşmaları gerektiğini, kendisiyle beraber olduktan sonra kendisinden hamile kaldığını” söyler ve kaybolur.
(Akmataliyev, v.d., 1996: 57, 58).
—
Dede Korkut’ta Tepegöz hikâyesinde ise Tepegöz, bir peri kızı ile çobanın kavuşmasından doğmuştur.
Tepegöz, Oğuz yurdunda herkese zarar vermeye başlayınca Aruz Koca onu evden kovar. Bu sırada annesi olan peri kızı gelir ve ona bir yüzük vererek “ tenine ok batmasın, seni kılıç kesmesin ” diyerek kaybolur.
(Ergin, 1997: 206 -215)
—
Er Töştük Destanı’nın Celmoguz Kempirdin Elemanga Colukkanı bölümünün küçük farklılıklara rağmen Dede Korkut’taki Deli Dumrul ve Tepegöz hikâyeleriyle paralellikler gösterdiği görülmektedir.
Bu bölümde Er Töştük’ün babası Eleman mallarını otlatmaya çıkar. Mallarını alarak bir su kenarına gelen Eleman, suyun üzerinde bir şeyin yüzerek kendisine doğru geldiğini görür. Bir anda her şeyi unutan Eleman, su üzerinde yüzen nesnenin bir ciğer olduğunu fark eder. Ciğeri gördükten sonra
—
“ körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz”
—
diyecek şekilde sevinen Eleman, bu ciğerin kendisine , düşmandan kazanılan mal –kazanç olarak gönderildiğine inanır.
Hemen oradaki atlardan birini yakalayan Eleman, suda yüzen ciğere mızrağını batırmaya başlar. Mızrağını batırdıkça ciğer yarılmaya başlar.
—
Eleman hiç durmadan ciğere mızrağını batırır, batırdıkça ciğer farklılaşmaya başlar. Ciğer bir anda yedi başlı bir deve dönüşür.
Eleman, daha kaçmaya fırsat bulamadan dev onu yakalar ve göğsüne basar.
( Ak töşünö mingeni )
Eleman’ın göğsüne bastıktan sonra sakalını ve bıyığını yolar, ağzı burnu kanar. Tam canı vermek üzere iken yedi başlı dev, Eleman’a
—
“eğer ölmek istemiyorsan dediğimi yerine getir” der.
—
Eleman’dan canının yerine can ister. Eleman ise can bulamayacağını ama ne kadar mal isterse verebileceğini söyler. Bunun üzerine Celmoguz, senden mal istemiyorum, can istiyorum, der.
Eleman Yedi Başlı Dev’e önce canının yerine eşinin canını almasını ister, dev reddeder. Sonra dokuz oğlu olduğunu, onların canını alabileceğini söyler, dev onu da reddeder. Eleman en sonunda çok sevdiği küçük oğlu Töştük’ü verebileceğini söylediğinin de yedi başlı dev, bunu kabul eder.
Sözünö kulak salayıñ kakbaş
(Sözüne kulak vereyim hilekâr)
—
Töştüktü bersen alayın kakbaş
(TÖştük’ü verirsen alayım kurnaz)
—
Oñbogon kakbaş, oñboysuñ
(Onmayan hilekâr onmayasın)
—
Atagın atap koyboysuñ, kakbaş .
(Sözünü unutmayasın kurnaz / hilekâr )
—
Azır Töştüktü berbeseñ, kakbaş .
(şimdi Töştük’ü vermesen kurnaz / hilekâr)
—
Öltüröt elem, özüñdü, kakbaş .
(Öldürürüm seni kurnaz / hilekâr)
—
Çukuyt elem közüñdü, kakbaş.
(Oyayım gözünü kurnaz / hilekâr)
—
Emi seni öltürüp neteyin kakbaş .
(Şimdi seni öldürüp ne yapayım kurnaz/hilekâr)
—
Töştüktü berseñ keteyin kakbaş
(Töştük’ü verirsen gideyim kurnaz/hilekâr)
—
Yedi başlı dev Eleman’dan Töştük’ü nasıl alacağını da söyler. Eleman’a Töştük’ün eşi Kenceke’nin sandığında saklı bir çelik eye olduğunu, Töştük’ün canının o eyede bulunduğunu, Töştük’ü alması için önce o çelik eyenin oradan alınması gerektiğini, söyler.
Bunu da sen yapacaksın diyerek Eleman’a gözdağı verir.. Eyeyi oradan alarak söylediğim yere bırak, Töştük onu almak için mutlaka gelecektir, o zaman hesabımı ben görürüm, der. Eleman yedi başlı devin bütün isteklerini kabul eder.
(Akmataliyev, v.d., 1996: 112-136)
—
Er Töştük Destanı ile Tepegöz hikayesinde olumlu ve olumsuz kahramanların uğraşları aynı şekilde sona ermektedir.
—
Tepegöz hikâyesinde Basat, Tepegöz’ün yerini söylediği kılıç ile onu öldürür (Ergin, 1997: 215).
Er Töştük Destanı’nda Er Töştük, kendisinden bulmasını istediği kılıç ile Celmoguz’u öldürür (178-182)
—
Er Töştük Destanı ile Dede Korkut arasında ifade şekilleri bakımından da benzerlik olduğu görülmektedir.
—
Dede Korkut’ta sık sık tekrarlanan biçimsellerden olan;
—
“ Tepe gibi et yığdı, göl gibi kımız sağdı ”
—
ifadesine Er Töştük Destanı’nda raslanmaktadır.
Destanda bu ifade:
—
“Ala toodoy et kılgın, kakbaş,
Ala dağ gibi et yığ, kurnaz,
Ala köldöy çık kılgın, kakbaş”
Ala göl gibi et suyu hazırla, kurnaz”
(Akmataliyev, v.d., 1996: 184).
——–
Sonuç
——–
Manas, Dede Korkut, Er Töştük gibi Türk boyları arasında çok yaygın destanlardaki olaylara , olaylardaki olumlu veya olumsuz tiplere, destanlarda kullanılan dil , yöntem ile biçimsel yapılara baktığımızda Türklerin tarihi çok eskilere dayanan ortak bir destancılık geleneği olduğu hemen göze çarpmaktadır.
—
Tarihi tabakalara göre yeni olaylarla ve tiplerle zenginleşen, farklılaşan bu geleneğin doğru olarak saptanması , Türk kültürünün iyi anlaşılması ile mümkündür.
Bu amaçla ve Türk kültür dairesinden hareketle, Türk dünyası destan metinlerinin çok iyi okunması, anlaşılması ve bu metinler arasında çeşitli yönden karşılaştırmalar yapılması en önemli sorun olarak karşımızda durmaktadır.
—————
K AYNAKLAR
—————
Aça, Mehmet, Kozı Körpeş -Bayan Sulu Destanı Üzerine Mukayeseli Bir Araştırma, Basılmamış Doktora Tezi, SÜ SBE, Konya, 1998.
Akmataliyev, A., R. Sarıpbekov, M. Mukasov, Er Töştük, El Adabiyatı Seriyası, 2. Tom, Bişkek, 1996. Aliyev, S, T. Kulmatov, Manasçılar cana İzildööçülör, Bişkek, 1995.
Arvas, Abdulselam, Dede Korkut Destanı ve Kıpçak Sahası Epik Destan Geleneği
Yayımlanmamış Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van, 2009.
Cusupov, K., K. İmanaliyev, Kırgızdar, I. Tom, Bişkek, 2004.
Çeribaş, Mehmet, “Kırgız Şecerecilik Geleneğinde Türk Boyları Meselesi ve Oğuz Kağan”,
Türk Kültürü, Y.50, C. V, S.1, Ank., 2012.
Çeribaş, Mehmet, Kırgız Türklerinde Manasçılık Geleneği ve Manasçılar, TKAE Yay., Ank., 2012.
Ebulgazi Bahadır Han, Şecere-i Terakime (Türklerin Soy Kütüğü), (haz. Muharrem Ergin),
Tercüman 1001 Temel Eser, İst., 1974.
Ergin, Muharrem, Dede Korkut Kitabı I, TDK Yay., Ank., 1997. Ergun, Metin,
Altay Türklerinin Kahramanlık Destanı Alıp Manaş, KB Yay., Ank., 1998.
Günay, Umay, Türkiye’de Âşık Tarzı Şiir Geleneği ve Rüya Motifi, Akçağ Yay., Ank., 1993. İnan, Abdülkadir, Makaleler ve İncelemeler, I. Cilt, TTK Yay., Ank., 1998.
İnan, “Kitab-ı Dede Korkut Hakkında”, Makaleler ve İncelemeler, I. Cilt, TTK Yay., Ank., 1998.
Kırgız Destanları 6 (Manas Destanı), (haz. Samar Musayev, A. Akmataliyev, Akt: Fikret Türkmen, Şurubu Uraimova), TDK Yay., Ank., 2007.
Manas Entsiklopediya, I. Tom, Bişkek, 1995.
Manas Entsiklopediya, II. Tom, Bişkek, 1995.
Moldobayev, İ. B., “Manas Destanı Materyallerine Göre Kırgızların ve Türkmenlerin Etno -Kültürel İlişkilerinin Kaynakları” (çev. Muvaffak Duranlı),
Belleten, 1992, AÜ Basımevi, Ank., 1995. Musayev, S., K. Kırbaşev, A., Caynakova, B. Sadıkov,
Manas: Kırgız Elinin Baatırdık Eposu, I. Kitep, Bişkek, 1995.
Özkan, İsa, Yusuf Beg – Ahmet Beg Destanı, Yayınlanmış Doktora Tezi, HÜ SBE, Ank., 1987.Soltonoyev, Belek, Kırgız Tarıhı, (haz. C. Capiyev), I. Kitep, Frunze, 1993. Togan, Zeki Velidi, Oğuz Destanı (Reşideddin Oğuznamesi, Tercüme ve Tahlili), Enderun Kitabevi, İst., 1982. Yıldız, Naciye, Manas Destanı (W. Radloff) ve Kırgız Kültürü İle İlgili Tespit ve Tahliller, AKM Yay., Ank., 1995. Zakirov, Saparbek, Kırgız Sancırası, Bişkek, 1996.
—————–
SÖZÜN SONU
—————–
Türk Destanlarımız üzerine çalışan tüm insanlarımıza sevgi ve saygılarım ile teşekkür ediyorum .
Çağımızın yozlaştırmaya çalıştığı çocuklarımızı Türk Töre ve kültürü ile yetiştirebilmek için ;
Destanlarımız mutlaka okutulmalı .
Çalışmayı bütün ve parça olarak dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz .
İdris Kulaçoğlu . 19.1.2019 16:11 çalışma odam .